Codul de guvernanță corporativă pentru ÎS/ÎM
07.07.2023

În raportul conducerii întreprinderillor de stat și societățillor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat (în continiare – ÎS/ÎM) va fi inclus un capitol separat, în care va fi reflectat în ce măsură de entitate sunt aplicate prevederile Codului de guvernanță corporativă al societății (În continuare – Cod).

 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării propune pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Codului de guvernanță corporativă pentru ÎS/ÎM.

 

În termen de 12 luni după aprobarea și punerea în aplicare a documentului, prevederile acestuia vor devein obligatorii pentru ÎS/ÎM care fac parte din categoria entităților de interes public, entităților mari sau entităților mijlocii, în corespundere cu legislaţia contabilă, acestea urmând să asigure în baza Codului-model aprobarea propriului Cod de guvernanță corporativă.

 

Acesta va determina cadrul general de desfășurare a activității ÎS/ÎM, drepturile acționarilor/asociaților, atribuțiile organelor de conducere și control ale entității, precum și a reprezentanților acestora, politica de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere, evitarea conflictului de interese, de efectuare a auditului extern obligatoriu, modul de întocmire a situațiilor financiare etc.

 

Potrivit autorilor, valorile de bază ale mediului etic stabilit în cadrul întreprinderii sunt integritatea, confidențialitatea, transparența, echitatea, obiectivitatea și imparțialitatea, reglementarea normelor, principiilor şi standardelor etice de comportament personal şi profesional al angajaților societății, în vederea asigurării respectării demnității, integrității acestora, precum şi a unor raporturi echitabile ale societății clienții, partenerii și alte persoane terțe, care este asigurată prin aprobarea şi supravegherea aplicării Codului de conduită de către Consiliu.

 

Totodată, nerespectarea Codului de conduită poate atrage sancțiuni sub formă de măsuri disciplinare, suspendarea obligațiilor de serviciu, încetarea contractului individual de muncă.

 

În proiect se menționează și faptul că pentru alte categorii de entități decât cele menționate supra aprobarea Codul poartă titlu de recomandare.

 

Consultările publice vor dura până la 16 iulie 2023.