Noua schimă de garantare a depozitelor în bănci
12.07.2023

Din 1 octombrie 2023, depozitele în monedă națională și în valută străină, deținute de persoane fizice și persoane juridice atât rezidente, cât și nerezidente, în instituțiile membre sunt garantate de Fondul de acoperire a depozitelor bancare. Nivelul de acoperire stabilit este de 100000 lei moldovenești, iarncepând cu 1 ianuarie 2025 acesta va constitui 200000 lei moldovenești și va fi calculat per deponent și per instituție membră, indiferent de numărul de depozite deținute de deponentul respectiv, de mărimea și valuta acestor depozite.

 

În calitate de administrator al Fondului de acoperire a depozitelor bancare, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB) începe compensarea depozitelor garantate într-un termen de 7 zile de la data indisponibilității depozitelor.

 

În MO din 11 iulie a fost publicată Legea nr.160/2023 cu privire la garantarea depozitelor în bănci, care va reglementa funcționarea schemei de garantare a depozitelor pentru băncile care își desfășoară activitatea în Republica Moldova.

 

Totuși, unele depozite vor fi excluse din schema de garantare, inclusiv fondurile proprii ale instituției membre sau depozitele unei entități juridice controlate de acesta; depozitele plasate de alte bănci sau alte organizații licențiate ori autorizate de BNM, CNPF sau, în cazul băncilor străine, de o autoritate străină de supraveghere; cele ale autorităților publice centrale sau locale; depozitele declarate ilicite prin hotărâre judecătorească.

 

Nu vor fi acoperite de garanție nici depozitele provenite din activități legate de spălarea banilor și finanțarea terorismului; deținători cărora nu au fost sau nu pot fi identificați la data indisponibilității depozitelor; titlurile de creanță, emise de instituția membră, și datoriile care decurg din acceptări proprii și bilete la ordin, precum și depozitele sau alte instrumente care contează pentru capitalul reglementat al instituției membre.

 

În același timp, pe o perioadă de până la 3 luni, după ce suma a fost creditată sau de la data la care depozitele respective pot fi transferate legal, de un nivel de acoperire dublu de la cel stabilit vor beneficia:

  •  depozitele persoanelor fizice ce rezultă din tranzacții imobiliare privind bunuri imobile cu destinație locativă;
  • sume depozitate ca decontări sau compensații ce rezultă în urma divorțului, pensionării, concedierii, dizabilității, decesului; și
  • depozitele persoanelor fizice ce rezultă din plata indemnizațiilor de asigurare sau repararea prejudiciului cauzat prin infracțiune sau condamnare ilegală.

 

Legea nr. 575/2003 privind garantarea depozitelor în sistemul bancar, care reglementează domeniul la momentul de față, va fi abrogată la data punerii în aplicare a noii legi.