Din 19 iulie dividendele vor fi achitate prin transfer bancar
20.07.2023

Cu referire la persoanele în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor (lista din anexa la Dispoziția nr.45/2022), entitățile raportoare specificate la art. 4 alin. (1) lit. a), c), g), i) și j) din Legea nr. 308/2017 se vor abține de la executarea activităților și tranzacțiilor acestora ce vizează retragere de numerar în sumă ce depășește valoarea de 10 mii lei lunar, achitarea dividendelor, înstrăinarea de bunuri imobile, mobile și valori mobiliare, inclusiv prin utilizarea instrumentelor juridice de cesiune, donație, schimb, renunțare la dreptul de proprietate sau împrumut, a altor tranzacții în sectorul imobiliar ce se realizează cu plăți în numerar ce depășesc suma de 10.000 (zece mii) euro, precum și operarea unor modificări esențiale în structura proprietății, realizate de către persoanele respective pentru un termen de până la 5 zile lucrătoare, cu informarea imediată a SPCSB, dar nu mai târziu de 24 de ore de la momentul identificării și aplicării măsurii corespunzătoare.

 

Comisia pentru Situații Excepționale a emis pe fata de 19 iulie Dispoziția nr.75, instituind noi măsuri restrictive. Potrivit acesteia, în cazul în care se vor constata încălcări ale acestor măsuri, împotriva persoanei responsabile (persoană juridică sau persoană fizică) se aplică sancțiunile prevăzute inclusiv de legile specializate ce reglementează activitatea băncilor, societăților de plăți, organizațiilor de creditare nebancară, liber profesioniștilor în sectorul justiției etc.

 

Încă o prevedere stabilită indică expres că, din data emiterii Dispoziția nr.75, prin derogare de la prevederile legislației în vigoare, profitul net/dividendele se achită acționarilor/asociaților prin transfer bancar.