Deficiențele sistemului de achiziții publice
02.08.2023

Studiul „Deficiențele sistemului de achiziții publice. Ofertele anormal de scăzute în procedurile de achiziție de lucrări”1 denotă că, în 52% din cazuri de achiziție publică, autoritățile dau câștig operatorilor economici care prezentă o ofertă cu cel mai mic preț. Documentul a fost prezentat în cadrul grupului de lucru ,,Rеduсеrеa oсupării informalе și a fenomenului ,,salariilor în pliс” al Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM.

 

Potrivit studiului, oferta cu cel mai mic preț, cel puțin în domeniul construcțiilor, care câștigă licitația publică, contribuie la plățile neformale a salariilor muncitorilor de pe șantier. Aceasta pentru că ofertantul – agentul economic – include în ofertă un salariu de doar circa 40% din cel real, or, spun reprezentanții din domeniul construcțiilor, nici un muncitor nu va veni pe șantier cu o așa remunerare. Experții au presupus că diferența de salariu poate fi achitată  „în plic”.

 

Pentru remedierea acestor, dar și altor momente sensibile din legea achizițiilor publice, experții propun modificarea acesteia. Astfel, pentru achizițiile publice de servicii, care au ca obiect activități intelectuale, se va utiliza exclusiv criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preț și nu cel mai mic preț, cum este la momentul de față. Recomandările din Studiul vor fi prezentate autorităților pentru a fi luate în considerare la elaborarea modificărilor legii, care sunt în proces de elaborare, au anunțat reprezentanții Ministerului Finanțelor în cadrul ședinței.

 

Rezultatele studiului și recomandările acestora pot fi găsite aici.

 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

____________________________________________________________

1 Elaborat de expertul Vadim Țurcan, la solicitarea Confederației  Naționale a Patronatului din Republica Moldova.