Sancțiunile pentru depășirea plafonului decontărilor în numerar
16.08.2023

Agenții economici care vor efectua plăţi în numerar în sumă ce va depăşi plafonul stabilit de prevederile proiectului de lege propus pentru consultări publice de către Ministerul Finanțelor, vor fi amendați. Autoritatea abilitată cu funcția de control va deveni Serviciul Fiscal de Stat.

 

Proiectul stabilește termenul de păstrate în casieria entității a sumelor în numerar, acestea fiind obligate să stabilescă necesarul de numerar minim pentru efectuarea decontărilor pentru 3 zile lucrătoare.    Excesul de numerar se va depune într-un cont de plăţi deschis la prestatorul de servicii de plată. În cazul neutilizării sumelor destinate pentru plata salariului, obligațiilor față de bănci, bugetul public național, a celor fiscale etc., mai mult de cinci zile lucrătoare (inclusiv ziua eliberării numerarului din conturile bancare/conturile de plăți), SFS va aplica amenda în sumă de la 500 până la 5000 lei.

 

Astfel, autoritatea fiscală va aplica amendă în mărime de la 7% până la 15% din suma achitată în numerar cu depășirea limitei stabilite. Totodată, pentru nerestituirea, restituirea cu întârziere a numerarului în casieria entității care a eliberat numerar, persoanei care a eliberat numerarul i se va aplica amendă în mărime de la 0,1% până la 0,3% pentru fiecare zi de întârziere, dar nu mai mult de 35% din suma nerestituită/restituită cu întârziere, pentru fiecare caz separat.

 

Și persoanele fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător vor fi sancționate  pentru efectuarea achitării în numerar în sumă ce depăşeşte cumulativ plafonul stabilit de proiectul de lege (300 mii lei în cazul procurării bunului imobil sau a unității de transport, inclusiv în rate). Suma amenzii va constitui de la 7% până la 15% din suma achitată în numerar cu depășirea limitei stabilite.

 

Consultările publice asupra proiectului vor dura până la 28 august 2023.