Sporirea eficienței Consiliului Concurenței
29.03.2023

Сifră mondială totală de afaceri reprezintă valoare totală a vânzărilor de produse realizată de o întreprindere în cursul perioadei de gestiune, inclusiv la nivel mondial. Indicator se va aplica la calcularea cuantumului amenzilor pentru încălcarea prevederilor Legii concurenței nr. 123/2012 și stabilirea nivelulul maxim al amenzilor pentru încălcările procedurale, proiectul de modificare și completare a căreia fiind propus pentru consultări publice (vor dura până la 31 martie) de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Modificările vizează reformarea și asigurarea independenței a Consiliului Concurenței, sporirea eficacienței acestuia, exercitarea competențelor de investigare și aplicare a principiilor generale ale dreptului UE în domeniul concurenței.

 

Astfel, se propune dublarea pragului cifrei de afaceri al companiilor care sunt obligate să notifice concentrarea economică: operațiunile de concentrare economică vor fi supuse evaluării și aduse la cunoștința Consiliului anterior efectuării acestora,  atunci când cifra de afaceri totală realizată în întreprinderile implicate în proces în  anul precedent depășește 50 mil. lei (la momentul de față - 25 de mil. lei), și sunt implicate în operațiuni cel puțin două companii, a căror cifră de afaceri totală pe teritoriul Republicii Moldova pe parcursul anului precedent a depășit  20 de mil. lei pentru fiecare dintre acestea (în prezent – 10 mil. lei). Acest fapt va elimina automat obligația de a notificare de către microîntreprinderi, a căror cifră de afaceri anuală nu depășește 18 mil. lei.

 

Taxa de examinare a notificării privind concentrarea economică poate fi stabilită în mărime de 0,1% din cifra totală de afaceri realizată cumulat pe teritoriul RM de către întreprinderile implicate în concentrarea economică. Taxa maximală de examinare se va calcula pe baza cifrei totale de afaceri realizate în anul anterior notificării operaţiunii de concentrare economică şi nu poate depăşi 150 mii lei (față de 75 mii în prezent).

 

Se va revizui și intervalul nivelului de bază al amenzilor pentru încălcarea legii concurenței: de la 0,1% la 0,25% din cifra de afaceri totală pentru fapte de gravitate mică; de la 0,25% la 0,5% - pentru fapte de gravitate medie, iar pentru fapte grave se pot stabili sancțiuni în mărime de la 0,5% la 0,75%.

 

De asemenea, Legea concurenței poate introduce mecanismul de avertizare. Astfel, orice persoană fizică care va furniza Consiliului Concurenței informații și elemente probatorii scrise sau audio-video și informații și elemente probatorii obținute prin alte mijloace tehnice, pe care le consideră necesare, pentru investigarea stării de fapt și indispensabile pentru constatarea unei încălcări grave comise, sub formă de acord anticoncurențial interzis, are dreptul să primească o recompensă –1 % din amenda încasată în bugetul de stat urmare a executării deciziei Plenului Consiliului, prin care a fost aplicată amenda respectivă, dar nu mai mult de 3 mil. lei.

 

Consiliul poate fi finanţat de la bugetul de stat, inclusiv din veniturile încasate din taxa cu privire la examinarea avizelor de concentrare economică, prestarea serviciilor cu plată etc., deoarece toate sumele amenzilor aplicate de Consilui vor fi virate în bugetul de stat. Pentru a asigura independența autorității, Guvernul va aloca fondurile necesare, inclusiv pentru plata salariilor, pregătire profesională, plățile de stimulare și acordarea garanțiilor sociale, echipamente tehnice etc.