Achizițiile publice: revizuirea criteriilor de atribuire a contractelor
18.08.2023

În cazul achiziției publice de bunuri sau servicii, o ofertă prezintă un preț semnificativ mai scăzut în comparație cu ofertele altor ofertanți dacă prețul ofertat este cu cel puțin 20% mai mic decât prețul mediu de piață pentru bunuri/servicii de categorie și calitate similară.

 

Prevederea poate suplini reglementările ofertelor anormal de scăzute în Legea nr.131/2015 privind achizițiile publice. Întervențiile în legea prenotată fac parte din proiectul de dereglementare nr.4, propus pentru consultări publice de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

Se propune și modificarea normelor ce vizează criterii de atribuire a contractului de achiziţii publice. Astfel, Legea nr.131/2015 va fi completată cu prevederea că, determinarea celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic, criteriile celui mai scăzut preț și cel mai scăzut cost vor deveni subsidiare și se vor utiliza în contextul criteriilor celui mai bun raport calitate-preţ și calitate-cost sau în calitate de criteriu de atribuire suplimentar în cazul în care două sau mai multe oferte sunt echivalente și autoritatea contractantă aplică un criteriu de atribuire suplimentar, fapt care este menționat explicit în anunțul de participare.

 

Totodată, cel mai scăzut preț nu va putea fi utilizat în mod separat în calitate de criteriu unic sau decisiv, acesta fiind suprapus cu alte criterii, care la rândul lor vor avea o pondere cumulativă cel puțin tot atât de mare ca și cel mai mic preț.

 

Încă o modificare ține de aplicarea criteriilor celui mai bun raport calitate-preţ, precum și a celui mai bun raport calitate-cost. Potrivit proiectului, ponderea maximă pe care elementul de preț o are în cadrul criteriului de atribuire a contractului de achiziții publice/ acordului-cadru va fi stabilită la nivel de 50% pentru orice tip de achiziție. Amintim, la momentul actual Legea nr.131/2015 stabilește ponderi diferite pentru contractele de achiziții publice. Astfel, ponderea minimă pe care elementul de preţ o are în cadrul criteriului de atribuire în cazul bunurilor constituie 60%, la achiziția de lucrări – 80%, iar pentru servicii – 40%.

 

Consultările asupra proiectului de lege vor dura până la 28 august 2023.