Dereglementarea activității de întreprinzător: foaia de parcurs
18.08.2023

Pachetele proiectelor de legi nr.4 și nr.5, numite și „dereglementarea activității de întreprinzător”, conțin propuneri de modificare a modalității utilizării foii de parcurs de către agenții economici din Republica Moldova.

 

Amintim, la momentul de față Codul transporturilor rutiere (în continuare – Cod) stabilește termenul de valabilitate al acesteia:

 

  • 48 de ore din momentul eliberării – pentru transporturile rutiere de mărfuri în trafic national;
  • 36 de ore – pentru transporturile rutiere de persoane în trafic national;
  • 24 ore – pentru transporturile în regim de taxi;
  • până la efectuarea cursei tur-retur – pentru transporturile rutiere de mărfuri și persoane în trafic international.

 

Totodată, în baza unei foi de parcurs noi este consemnată și efectuarea controlului medical al conducătorului auto înainte de a începe cursa.

 

Normele citate supra au fost incluse în Cod prin Legea nr.190/2018, care a fost pusă în aplicare la 27 august 2018. Anterior Codul stabilea pentru rutele interne un termen unic de valabilitate a foii de parcurs – 36 ore.

 

Mediul de afaceri în repetate rânduri a solicitat simplificarea modului de eliberare și utilizare a respectivului document, având în vedere volumul foilor de parcurs eliberate în special de entitățile prestatoare de servicii de transport. În continuare prezentăm prevederile incluse în proiectele de legi.

 

Astfel, potrivit pachetului de dereglemetare nr.4, lit.i) din art.49 din Cod va fi expusă în redacție nouă. Respectiv, operatorii de transport rutier/întreprinderile care efectuează operaţiuni de transport rutier vor avea obligația să asigure efectuarea controlului medical al conducătorilor auto nu mai rar de o dată la 12 ore de muncă, cu excepţia conducătorilor auto care activează pe rutele internaţionale, aceştia fiind supuşi controlului medical cu cel mult 3 ore până la plecarea în cursă. Criteriile conform cărora conducătorii auto vor fi supuşi controlului medical se aprobă prin instrucţiune de către organul central de specialitate, după consultarea Ministerului Sănătăţii; să asigure efectuarea verificării tehnice generale a fiecărui vehicul rutier nu mai rar de o dată la 20 de ore de lucru, cu excepţia celor de pe rutele internaţionale care vor fi supuse controlului tehnic înainte de plecarea în fiecare cursă. Criteriile privind controlul tehnic al vehiculelor rutiere se aprobă prin instrucţiune de către organul central de specialitate.

 

Suplimentar, pachetul de dereglementare nr.5 conține propunerea de excludere din Regulamentul cu privire la modul de organizare şi efectuare a controlului treziei, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.290/2016, a pct.5, potrivit căruia înainte de a începe operaţiunea de transport rutier în baza unei foi de parcurs noi, conducătorul auto va fi supus controlului medical.

 

Impunerea necesității tipăririi frecvente a foii de parcurs, în situația în care aceasta poate fi utilizată până la completarea definitivă, crează costuri suplimentare nejustificate mediului de afaceri, iar procedee birocratice excesive reprezintă și un risc sporit de corupție, simplificarea acestora eliminând gradual și corupția în cadrul inspecțiilor de stat, constată autorii proiectului la descrierea problemelor și identificarea soluțiilor în privința modului de desfășurare a afacerii și interacțiunea cu autoritățile publice.

 

Consultările publice asupra ambelor proiecte se vor încheia pe data de 28 august 2023.