Producătorii, importatorii și rețelele comerciale urmează să țină cont de faptul că nu se va admite aplicarea pe eticheta uleiurilor vegetale comestibile a menţiunilor: „dublu rafinat”, fără colesterol”, precum şi a altor menţiuni similare ce pot induce în eroare consumatorul, precum și atribuirea sau invocarea proprietăţilor de tratament, profilaxie sau vindecare a bolilor. Prevederea este inclusă în proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea cerinţelor de calitate a respectivelor produse.
Documentul a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Punerea în aplicare a noilor reglementări este propusă peste 6 luni din data publicării actului aprobat în MO. Tot atunci urmează a fi abrogată Hotărârea Guvernului nr. 434/2010 cu privire la aprobarea Cerințelor „Uleiuri vegetale comestibile”.
În proiect sunt prezentate denumirile legale și trăsăturile caracteristice pentru uleiurile ce pot fi introduse pe piață (atât autohtone, cât și de import), fiind descrise 47 tipuri de uleiuri în funcție de materia primă utilizată pentru producerea acestora, precum și 16 denumiri ce pot fi utilizate la eticetarea acestora în funcție de tehnologia producerii (tipurile şi procedeele de obţinere sunt prezentate în anexă la proiect, la fel ca și caracteristicile fizico-chimice pentru uleiurile comestibile nevizate de normele individuale). Sunt stabilite prevederi exprese ce țin de ambalarea, etichetarea și depozitarea uleiurilor.
Potrivit documentului, originea, calitatea și siguranța materiei prime utilizate la fabricarea uleiurilor se confirmă prin certificatul de calitate și rapoartele de încercări de laborator. Totodată, nu se va admite transportarea și depozitarea uleiurilor împreună cu produse nealimentare sau cu produse cu miros specific.
Alte norme incluse în proiect pot fi consultate aici.