Achizițiile publice mixte. Noi reglementări
06.09.2023

Ofertă inacceptabilă în cadrul achizițiilor publice este cea prezentată de către ofertantul care nu are calificările necesare indicate în documentaţia descriptivă sau documentaţia de atribuire, precum şi ofertă al cărei preţ depăşeşte valoarea fondurilor alocate pentru îndeplinirea contractului de achiziţii, stabilit şi documentat înainte de iniţierea procedurii de achiziţie publică.

 

Noțiunea va fi inclusă în Legea nr.74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, proiectul căreia a fost examinat astăzi, 6 septembrie, de Guvern și a obținut avizul Executivului.

 

Documentul vine cu reglementarea mai detaliată a achizițiilor mixte care cuprind aceeași activitate (achiziție de bunuri, servicii sau lucrări, cât și de concesiuni), a celor ce se referă la mai multe activități și implică aspecte de apărare sau securitate, precizează cazurile de neaplicare a Legii nr. 74/2020 pentru contractele și concursurile de soluții care implică aspecte de apărare sau de securitate, stabilește condițiile care pot servi drept temei de neaplicare a legii prenotate în cazul atribuirii unui contrat de o autoritate contractantă unei persoane juridice de drept privat sau public etc.

 

Totodată, în pachetul de legi nr.IV pentru facilitarea activității mediului de afaceri, propus pentru consultări publice de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, prevede încă o completare a Legii nr.74/2020, potrivit căreia în cazul contractelor de achiziție de bunuri, autoritatea contractantă nu este obligată să publice în prealabil un anunț de participare dacă organizează procedurile de negociere pe o platformă electronică administrată de o bursă de mărfuri.

 

Potrivit autorilor, este necesară și modernizarea conceptului de „bursă de mărfuri” pentru a fi racordat la modelele de burse de mărfuri actuale, prin completarea substanțială a Legii nr. 1117/1997 privind bursele de mărfuri. Astfel, noul concept de bursă va cinține reglementări ce țin de admiterea comerțului sub forma de proceduri de achiziție pe o platforma electronica administrata de o bursa de mărfuri; administrarea de bursă a mai multor categorii de piețe - piața la disponibil, a licitațiilor, a creanțelor. Concomitent, urmează a se opera cu o varietate mai mare de contracte de bursă (forward, spot, etc.), fiind majorat rolul cotațiilor emise de bursă.