Produsele congelate rapid: eliminarea ambiguității la efectuarea controlului de stat
02.10.2023

Regulamentul privind controlul temperaturii din mijloacele de transport, din spațiile de antrepozitare și depozitare a alimentelor congelate rapid destinate consumului uman va suplini Hotărârea Guvernului nr. 806/2013. Atât proiectul documentului, cât și analiza impactului de reglementare sunt propuse pentru consultări publice de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Opiniile și propunerile părților interesate pot fi înaintate până la 12 octombrie 2023.

 

Astfel, ținând cont de necesitatea păstrării valorii nutritive a produselor alimentare congelate rapid, precum și de faptul că echipamente tehnice utilizate la momentul de față pentru distribuția locală a acestor alimente nu în toate cazurile asigură respectarea limitelor de temperatură impuse este elaborat respectivul proiect. Obiectivele care urmează a fi atinse vizează atât echipamentul utilizat pentru procesul de congelare rapidă, cât și temperaturile ce vor fi respectate în instalațiile și echipamentele de antrepozitare, de manipulare, de transport și de distribuție.

 

Totodată, aprobarea documentului va asigura eliminarea ambiguității la efectuarea controlul de stat, oferind agenților economici certitudinea că metodele utilizate și parametrii aplicați în cadrul verificărilor corespund obiectivelor stabilite. Cu toate acestea, operatorii din domeniul alimentar urmează să suporte costuri de conformare (în cazul în care nu dețin termometre, înregistratoare de date și sisteme de monitorizare sau acestea nu corespund standardelor EN 12830, EN 13485 și EN 13486), inclusiv pentru serviciile de calibrare a echipamentului utilizat.

 

Documentul a fost examinat de autoritățile implicate în procesul de ulterioara implementare a prevederilor care urmează a fi adoptate, precum și de asociațiile de business și ale operatorilor economici din domeniul alimentar.

 

Proiectul regulamentului poate fi consultat aici.