Certificatul de competență profesională a șoferului va putea fi verificat digital
09.10.2023

Noua redacție a normelor expuse în Codul transporturilor rutiere (CTR), ce țin de determinarea costului călătoriei pasagerilor în regim de taxi, precum și a celor ce vizează echipamentele de casă și control (ECC) utilizate, a fost aprobată de Parlament în lectura II. Unul dintre scopurile modificărilor este și ajustarea cadrului normativ din domeniul transporturilor rutiere la cadrul normativ existent în domeniul fiscal.

 

Potrivit documentului, costul transportului rutier în regim de taxi se stabilește prin însumarea tarifelor pe distanța parcursă şi/sau timpul de staționare, calculate de un echipament de casă și de control aflat în dotare autoturismului respectiv în baza algoritmilor prestabiliți în sistemele (platformele) electronice de management, de plasare/recepționare a comenzilor și/sau plăților pentru prestarea serviciilor de transport rutier în regim taxi sau după caz măsurate de echipamentul de casă aflat în dotarea autoturismului respectiv, precum și costul altor servicii auxiliare prestate (cum ar fi scaunul pentru copii, transferul animalelor de companie etc.). Informarea pasagerilor despre posibilitatea prestării acestor servicii va deveni obligatorie pentru administratorii entităților de transport în regim de taxi.

 

Totodată, deținătorii platformelor și aplicațiilor de comenzi de taxi le vor înregistra obligatoriu pe teritoriul Republicii Moldova, având și obligația de a prezenta trimestrial Agenției Naționale pentru Transport Auto lista vehiculelor și a tuturor șoferilor care operează curse în regim de taxi. Modificările stabilesc și faptul că aceste platforme urmează a fi utilizate doar doar de operatorii de transport prestatori servicii în regim de taxi.

 

Având în vedere că obligativitatea conectării la SIA MEV este prevăzută și pentru fiscalizarea activităților de transport rutier de persoane în regim de taxi, noțiunile din Codul transporturilor rutiere vor fi ajustate la cele din Codul fiscal (cea de Fiscal Gateway va fi substituită cu SIA MEV Sistemului informațional automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor”).

 

Încă o modificare vine să simplifice activitatea operatorilor rutieri, fiind eliminată obligativitatea șoferilor de a deține fizic certificatul de competențe profesionale.  Acesta va putea fi verificat digital, similar permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare. Suplimentar, de la trei la cinci ani poate fi extins termenul de valabilitate a certificatului de competențe profesionale.