CNSM: salariul minim trebuie să constituie 50% din salariul mediu lunar pe țară
10.10.2023

Salariul minim în Republica Moldova urmează să constituie 5850 lei, având în vedere că  salariul mediu prognozat pentru anul 2023 este de 11700 lei, consideră Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Declarația a fost făcută în cadrul  mesei rotunde cu genericul „Salariu minim conform standardelor europene”, desfășurată în contextul Zilei Mondiale a Muncii Decente, comunică CNSM.

 

Potrivit sindicaliștilor, aceștia insistă în continuare asupra implementării prevederilor Cartei Sociale Europeană, ratificată de 47 de state (inclusiv de Republica Moldova), care stabilește că țările care au aderat acest document urmează să recunoască dreptul lucrătorilor la o salarizare suficientă care să le asigure un nivel de trai decent și recomandă țărilor stabilirea salariului minim în mărime de 50% din salariul mediu lunar pe țară.

 

„Directiva Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană nr. 2041, adoptată în 2022, stabilește expres că salariul minim în fiecare țară trebuie să fie cel puțin la 60% din salariul median sau 50% din salariul mediu. Nu mai puțin important este că Directiva dată prevede și acoperire cu negocieri colective a cel puțin 80 % din salariați, la momentul actual în Republica Moldova doar circa 40% din salariați sunt acoperiți cu contracte colective de muncă. În condițiile în care, țara noastră a obținut statutul de candidat pentru aderarea la UE, consider că la majorarea salariului minim urmează să ne ghidăm de prevederile acestei Directive, dacă ne dorim prevenirea exodului forței de muncă, mai cu seamă tinerilor din țară. Or, tendința anuală de reducere a numărului salariaților și ponderea semnificativă a economiei informale este un semnal alarmant pentru sustenabilitatea nu doar a bugetului asigurărilor sociale de stat, dar și a bugetului public național.”, a menționat în discursul său  Igor Zubcu, președintele CNSM.

 

Amintim, Legea nr.1432/2000 prevede că, salariul minim reprezintă mărimea minimă a retribuţiei, în lei, stabilită de către stat pentru o muncă simplă, necalificată, sub nivelul căreia patronul nu este în drept să plătească pentru norma de muncă pe luptă sau pe oră, îndeplinită de angajat și nu include adaosurile, sporurile, plăţile de compensare şi de stimulare. Totodată, salariul minim pe lună, precum şi salariul minim pe oră calculat pornindu-se de la norma lunară a timpului de muncă se stabilesc prin hotărâre de Guvern, după consultarea patronatelor şi sindicatelor, fiind determinat în funcţie de condiţiile economice concrete şi de nivelul salariului mediu pe economia naţională, precum şi de nivelul prognozat al ratei inflaţiei.

 

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 670/2022 privind stabilirea cuantumului salariului minim pe țară, la momentul de față acesta constituie  4000 lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în medie pe lună), ceea ce reprezintă 23,67 lei pe oră.