Opțiunea de amânare a achitării impozitului pe venit pentru perioadele anilor 2023 – 2025 (numită de contribuabili și „vacanță fiscală”) a fost inclusă în Codul fiscal (art. 87 alin. (11)) prin Legea nr.356/2022. Astfel, întreprinderile care cad sub incidența1 art. 5 alin. (1) din Legea nr. 179/2016 pot beneficia de respectiva vacanță în cazul în care vor renunța la plata dividendelor pentru perioadele fiscale menționate anterior. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, din numărul total al entităților ce desfășoară activitate de antreprenoriat în Republica Moldova circa 98,6% sunt clasificate drept ÎMM.
Aici menționăm că, pentru determinarea corectă a sumei impozitului pe venit, ÎMM-urile urmează să asigure evidența contabilă conformă, inclusiv să țină cont de spectrul cheltuielilor ce sunt premise la deducere atât în anul 2023, cât și modificările aprobate pentru anul 2024.
În acest sens, pe data de 28 octombrie vă invităm la webinarul „Impozitul pe venit și TVA: modificările în legislație și subtilitățile aplicării în anii 2023-2024”, în cadrul căruia vom oferi răspunsul la unele întrebări importante:
- Care este modul de deducere, începând cu anul 2024, a cadourilor în natură oferite salariaților?
- Cum s-a modificat cuantumul permis la deducere a primelor de asigurare facultativă de asistență medicală ale angajatului?
- Care sunt subtilitățile taxării inverse la importul de servicii?
- Când apare obligația privind calcularea TVA și de eliberare a facturii fiscale în cazul livrării bunurilor imobile aflate în construcție?
- Cum se aplică prorata în cazul procurărilor cu destinație mixtă?
Detalii aici. Totodată, participanții la eveniment obțin posibilitatea de adresa formatorilor (Jana Griciuc și Igor Lazari) întrebările la care au nevoie de precizare deja acum.
_____________________________________________________________________________
1 Legea nr.179/2016, art.5. Clasificarea întreprinderilor mici şi mijlocii
(1) În funcție de numărul mediu anual de salariați, de cifra anuală de afaceri sau de totalul activelor pe care le dețin, întreprinderile mici şi mijlocii se clasifică în următoarele categorii:
a) întreprinderi micro – întreprinderi care au cel mult 9 salariați, realizează o cifră anuală de afaceri de până la 18 milioane de lei sau dețin active totale de până la 18 milioane de lei;
b) întreprinderi mici – întreprinderi care au cel mult 49 de salariați, realizează o cifră anuală de afaceri de până la 50 de milioane de lei sau dețin active totale de până la 50 de milioane de lei;
c) întreprinderi mijlocii – întreprinderi care au cel mult 249 de salariați, realizează o cifră anuală de afaceri de până la 100 de milioane de lei sau dețin active totale de până la 100 de milioane de lei.