Decontările în numerar vor fi limitate și pentru persoanele fizice
15.11.2023

De rând cu prevederile prezentate de publicația noastră anterior, proiectul de lege privind efectuarea decontărilor în numerar, examinat și susținut de Executiv în ședința de astăzi, 15 noiembrie 2023, stabilește reguli și pentru persoanele fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător (în continuare – persoană fizică).

 

Potrivit documentului, persoanele fizice, care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice, vor fi în drept să efectueze achitarea în numerar pentru bunul imobil/mijlocul de transport procurat după punerea în aplicare a legii aprobate doar dacă:

  •  valoarea bunului procurat nu depășește 100 salarii medii lunare pe economie prognozate în cazul bunului imobil și
  • 50 salarii medii lunare pe economie prognozate în cazul mijlocului de transport, pentru fiecare bun în parte, inclusiv în situația în care achitarea are loc în rate.

 

Totodată, aceste limite valorice vor fi diminuate ulterior. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2026, în cazul bunului imobil procurat plafonul plății în numerar nu va depăși 75 salarii medii lunare pe economie prognozate, iar în cazul mijlocului de transport – 25 salarii medii lunare prognozate pe economie. Cu un an mai târziu (din 1 ianuarie 2027) achitările în numerar pentru bunurile immobile procurate vor fi limitate pentru persoanele fizice la 50 salarii medii lunare prognozate.