Controlul respectării prevederilor legii privind efectuarea decontărilor în numerar va fi pus în sarcina Serviciul Fiscal de Stat, iar termenul de prescripție pentru verificarea corectitudinii respectării prevederilor actului normativ este de cel mult 4 ani de la data efectuării încasării plății în numerar, prevede proiectul înregistrat în Parlament și care urmează a fi examinat și aprobat în mod prioritar.
În cazul adoptării documentului în redacția propusă, SFS va aplica persoanelor1 care efectuează/ încasează plăți în numerar în sumă ce depășește limitele stabilite amendă în mărime de la 3% până la 10% din suma depășirii.
Și în cazul nerestituirii numerarului în casieria entității care l-a eliberat autoritatea fiscală va fi în drept să aplice amendă în mărime de la 10% până la 18% din suma nerestituită, însă de această dată – persoanei care a eliberat numerarul. În situația în care restituirea va fi efectuată cu întârziere, persoanei care a eliberat numerarul i se va aplica amendă în mărime de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, dar nu mai mult de 5% din această sumă, pentru fiecare caz separat.
Vor fi sancționate și entitățile care nu vor aproba cuantumul minimului necesar al numerarului pentru efectuarea decontărilor pentru 3 zile lucrătoare, care sunt destinate să acopere cheltuielile pentru tranzacțiile în numerar care nu sunt limitate sau a tranzacțiilor în limita permisă. În acest caz amenda va fi cuprinsă între 500 lei și 5000 lei, ca și în situația păstrării în casierie a numerarului extras pentru efectuarea anumitor plăți2 pe un termen de cel mult 5 zile lucrătoare, inclusiv ziua eliberării numerarului din conturile bancare/de plăți.
Amendă între 3% și 10% din suma achitată în numerar cu depășirea limitei stabilite vor plăti și persoanele fizice ce nu practică activitate de întreprinzător și care procură bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice.
Proiectul vine cu stabilirea dreptului de a beneficia de reducera cu 50% din suma amenzii dacă, în termen de 3 zile lucrătoare din momentul aducerii la cunoștință a deciziei asupra cazului de încălcare fiscală, contribuabilul achită 50% din suma acesteia.
____________________________________________________________________
1 (1) Prezenta lege se aplică următoarelor persoane:
a) persoanelor juridice indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice;
b) reprezentanțelor permanente și sucursalelor entităților nerezidente;
c) organizațiilor necomerciale;
d) persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător;
e) persoanelor fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției și în domeniul sănătății
2 a) retribuirea muncii și altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă;
b) acordarea de credite de către bănci, organizații de creditare nebancară, asociații de economii și împrumut, și alte entități abilitate prin legi speciale să acorde credite, și respectiv, onorarea obligațiilor față de entitățile prenotate, care decurg din activitatea de creditare;
c) efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice;
d) cauțiuni, garanții, alte plăți în cadrul procedurilor administrative și proceselor de judecată efectuate către instituțiile și autoritățile publice;
e) achitarea obligațiilor fiscale, plăților, amenzilor față de bugetul public național.