Entitățile de stat vor aproba proprile Coduri de guvernanță corporativă
28.11.2023

Hotărârea Guvernului nr.820 cu privire la aprobarea Codului-model de guvernanță corporativă al întreprinderilor de stat/întreprinderilor municipale și al societăților pe acțiuni/societăților cu răspundere limitată cu capital integral/capital majoritar public a fost publicată în MO din 27 noiembrie 2023 și, ținând cont de prevederile Legii nr.100/2017 (alin. (1), art.56), va fi pusă în aplicare la 27 decembrie curent.

 

Fiecare document este structurat pe capitole și prevede implementarea la nivel corporativ a regulшlor și principiilor de guvernanță în corespundere cu importanța și specificul activității entității în scopul asigurării unei administrări eficiente a întreprinderii.

 

Ambele Coduri-model urmăresc realizarea de către entitățile cu capital de stat a opt obiective, inclusiv protecția și utilizarea eficientă a patrimoniului acestora, gestionarea adecvată a riscurilor și asigurarea conformității activității, accederea în funcții de conducere a persoanelor competente și cu bună reputație, clarificarea rolurilor de guvernanță a organelor de conducere și control etc.  

 

Totodată, în raportul anual al întreprinderilor vizate va fi inclus un capitol separat, în care va fi reflectat în ce măsură de entitate sunt aplicate prevederile Codului de guvernanță corporativă.

 

După punerea în aplicare a HG nr.820/2023, autoritățile administrației publice centrale și locale, care exercită funcția de fondator în ÎS/ÎM vor aproba Codul de guvernanță corporativă, iar cele dețin statutul de acționar/asociat al societăților pe acțiuni/societăților cu răspundere limitată cu capital integral/majoritar public vor propune aprobarea de către adunările generale a acționarilor/asociaților societăților a Codului-model de guvernanță corporativă al societăților.

 

Acesta va determina cadrul general de desfășurare a activității entităților, drepturile acționarilor/ asociaților, atribuțiile organelor de conducere și control ale entității, precum și a reprezentanților acestora, politica de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere, evitarea conflictului de interese, de efectuare a auditului extern obligatoriu, modul de întocmire a situațiilor financiare etc.

 

Valorile de bază ale mediului etic stabilit în cadrul întreprinderii sunt integritatea, confidențialitatea, transparența, echitatea, obiectivitatea și imparțialitatea, reglementarea normelor, principiilor şi standardelor etice de comportament personal şi profesional al angajaților societății, în vederea asigurării respectării demnității, integrității acestora, precum şi a unor raporturi echitabile ale societății clienții, partenerii și alte persoane terțe, care este asigurată prin aprobarea şi supravegherea aplicării Codului de conduită de către Consiliu.

 

Totodată, nerespectarea Codului de conduită poate atrage sancțiuni sub formă de măsuri disciplinare, suspendarea obligațiilor de serviciu, încetarea contractului individual de muncă.