Intervalul pentru stabilirea salariilor tarifare/de funcție prevede majorări cu 25%
08.12.2023

Publicația noastră a comunicat anterior despre faptul inițierii elaborării proiectului hotărârii de Guvern, scopul căreia este revizuirea Intervalului pentru stabilirea salariilor tarifare/de funcție calculate aplicând coeficientul de complexitate pe tipuri de lucrări și ramuri ale economiei naționale cu valoarea 1,00.

 

Precizăm, pentru consultări publice deja este propusă noua redacție a Anexei nr.4 la Hotărârea Guvernului nr.743/2002. Astfel, ținând cont de punerea în aplicare din 1 ianuarie 2024 a cuantumului salariului minim pe țară în mărime de 5000 lei, ceea ce constituie o creștere cu 25% față de valoarea salariului minim pe țară pentru anul curent, va fi revizuită și mărimea valorilor stabilite de Interval.

 

Respectiv, pragul minim al valorii stabilite a salariului va fi majorat cu 25%, iar valorile maxime în condiții de rezonabilitate financiară – cu 15%, prin rotunjire până la 100.

 

Reiterăm, Intervalul este obligatoriu aplicat de către întreprinderile de stat, municipale, societățile pe acțiuni cu capital integral sau majoritar de stat, entitățile monopoliste, autoritățile și instituțiile publice la autogestiune, iar pentru celelalte unități are un caracter orientativ în procesul de negociere al părților.