Guvernul va stabili marja maximă pentru anul 2024 în cadrul Programului „Prima casă”
11.12.2023

Ținând cont de faptul că marjă maximă de până la 3% este una dintre componentele ratei dobânzii anuale calculate în cadrul Programului „Prima casă” și urmează a fi precizată anual de către Guvern, Ministerul Finanțelor a inițiat elaborarea proiectului hotărârii cu privire stabilirea marjei pentru anul 2024.

 

Propunerile părților interesate sunt accepate până la 15 decembrie 2023.

 

Amintim, marja permite băncilor finanțatoare participante în cadrul Programului „Prima casă” să-și acopere costurile suportate pentru creditul ipotecar. În același timp, aceasta facilitează acordarea creditului ipotecar pentru perioada de până la 25 ani. În anii 2019-2020 marja a fost aprobată în cuantum de 2% anual, ceea ce a condus la diminuarea de către băncile comerciale a termenului de oferire a creditelor în cadrul Programului (în funcție de instituția financiară, între 10 și 15 ani).

 

La momentul de față beneficiari ai Programului sunt circa 8100 persoane. Creditele „Prima casă” au devenit mai puțin atractive în condițiile creșterii accelerate a ratei dobânzii, desi majorările sunt parțial compensate de stat (per total, circa 75 mil. lei anual).