Plata indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă. Noi reglementări
10.04.2023

Plata sumelor indemnizațiilor stabilite și neprimite de beneficiar în decurs de 12 luni consecutive, care a fost suspendată, se reia în baza cererii sau a solicitării verbale a beneficiarului sau la cererea reprezen­tantului desemnat prin procură și a actului de identitate al solicitantului, depuse la casa teritorială de asigurări sociale din localitatea de domiciliu și se achită retroactiv pentru un termen ce nu depășește trei ani premergători lunii adresării, dar nu mai devreme de luna suspendării, stabilesc modificările operate în Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.108/2005.

 

Hotărârea Guvernului nr.189, prin care au fost modificate prevederile Regulamentului, a fost publicată vineri, 7 aprilie, în MO și a intrat în vigoare.

 

Aminim, redacția anterioară a pct.9 din Regulament nu prevedea posibilitatea reluării respectivei plăți în baza solicitării verbale a beneficiarului. Noile prevederi precizează și faptul că adresarea/ cererea se depune la CTAS din localitatea de domiciliu a beneficiarului.

 

Totodată, din lista indemnizațiilor ce urmează a fi stabilite doar în cazul în care persoana pierde venitul asigurat pentru întreaga perioadă a concediului medical la toate unitățile în care desfășoară activități este exlusă indemnizația de maternitate. Aici reiterăm modificările operate în Legea nr.289/2004, puse în aplicare la 1 martie 2023, potrivit cărora în perioada aflării în concediu de maternitate salariata are dreptul de a continua sau de a relua activitatea de muncă în baza cererii scrise, cu prezentarea concluziei medicale privind starea de sănătate, eliberată de către instituția medico-sanitară pe a cărei listă este înregistrată, și de comun acord cu angajatorul. Termenul în care salariata își continuă sau își reia activitatea de muncă în perioada concediului prenatal nu va depăși 36 de săptămâni de sarcină, termen stabilit prin actul intern emis de către angajator la data recepționării cererii salariatei.

 

La 7 aprilie au intrat în vigoare și prevederile ce țin de calcularea indemnizației de maternitate din venitul asigurat al unuia dintre soți, care pot fi examinate aici.