ARFC elaborează regulamentul de inventarierea bunurilor imobile în scopul impozitării
19.12.2023

Regulamentul privind aprecierea sau actualizarea valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării va fi elaborat de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru (ARFC), devenind un instrument temporar și tranzitoriu pentru localitățile rurale unde nu a fost executată evaluarea masivă de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate în scopul impozitării și se va aplica bunurilor imobile (cu excepția terenurilor) deținute de persoanele fizice care nu sunt înregistrate în calitate de întreprinzător, comunică ARFC.

 

Obiectele aplicării actului normativ vor fi:

  • clădirile, construcțiile, casele de locuit individuale, căsuțele de vacanță din cadrul întovărășirilor pomicole, apartamentele şi alte încăperi izolate;
  • construcțiile cu un grad de finisare de 50% şi mai mult, rămase nefinisate mai mult de 3 ani după începutul lucrărilor de construcție.

 

Regulamentul urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern, fiind un document de planificare strategică privind aprecierea sau actualizarea valorii de inventariere în scopul impozitării, precum și stabilind modul de inventariere a acestora de către comisiile de specialitate din cadrul primăriilor.

 

Propunerile și recomandările părților interesate pot fi prezentate în adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului: Său Cristina (consultant Serviciul juridic), număr telefon 022881265 / e-mail: cristina.sau(at)arfc.gov.md.

 

Amintim, pe data de 13 decembrie a intrat în vigoare Legea nr. 349 pentru modificarea unor acte normative, care stabilește că de elaborarea politicii statului în domeniul evaluării și reevaluării bunurilor imobile devine ARFC.