Reținerea la sursa de plată din 1 ianuarie 2024
21.12.2023

Astăzi, 21 decembrie, Executivul a aprobat hotărârea cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului pentru implementarea politicii bugetar-fiscale, inclusiv a Regulamentului cu privire la reţinerea impozitului pe venit din salariu şi din alte plăţi efectuate de către angajator în folosul persoanelor fizice aferent muncii prestate (Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.697/2014 urmează a fi redenumit). Documentul vine cu noi prevederi – de la ajustarea terminologiei până la precizarea subiectului și obiectului impunerii la sursa de plată.

 

Astfel, în calitate de subiecţi ai impunerii la sursa de plată (în condițiile stabilite de art. 88 din Codul fiscal) vor fi indicați:

1. Studenţii stagiari şi/sau elevii în cadrul învăţământului dual, în raport cu care entitățile au statut de angajator. În aceată situație obiect al impunerii va deveni remunerația lunară achitată în temeiul contractului de formare profesională în respectiva formă de învățământ, precum și facilitățile impozabile acordate elevului/studentului. Potrivit proiectului, scutirile la care au dreptul persoanele fizice rezidente vor fi acestei categorii de contribuabili inclusiv la locul exercitării formării profesionale prin învățământ dual, mecanismul de solicitare și aplicare a scutirilor fiind similar celui stabilit pentru salariați.

 

Totodată, pentru determinarea impozitului pe venit din toate sursele de venit impozabile, angajatorul/ unitatea în învățământ dual va îndeplini pentru fiecare student stagiar sau elev în cadrul învățământului dual fişa personală de evidenţă a veniturilor achitate sub formă de salariu şi a altor plăţi aferente muncii prestate (prime, facilități etc.).

 

Proiectul stabilește expres că fişa personală va fi completată anual, de la începutul fiecărui an fiscal, iar în cazul în care studentul stagiat/ elevul a început formarea profesională în învâțământ dual/ a fost angajat pe parcursul anului fiscal – de la data angajării sau inițierii formării profesionale.

 

2. Salariații care prestează o muncă pe bază de contract individual de muncă. Obiect al impunerii se consideră orice venit obținut sub formă monetară şi/sau nemonetară îndreptat spre achitare în folosul acestora sub formă de salarii (inclusiv primele şi facilităţile), excepție fiind scutirile şi deducerile la care au dreptul salariații, precum şi venitul îndreptat spre achitare sub formă de alte surse de venit impozabile, indicate la art.18 din CF.

 

3. Zilierii, care din 2 iunie 2023, ziua punerii în aplicare a HG nr.311/2023, cad sub sub incidența prevederilor HG nr.697/2014. Astfel, este impozitată remunerația îndreptată spre achitare în folosul acestora pentru prestarea activității necalificate cu caracter ocazional, precum și facilitățile impozabile acordate de beneficiarul lucrărilor.

 

4. Persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi care prestează servicii şi/sau efectuează lucrări în baza unui contract civil. Similar salariaților, cu excepția deducerilor la care au dreptul aceste persoane, se va reține impozit la sursa de plată din venitul în formă monetară şi/sau nemonetară îndreptat spre achitare de către angajator pentru prestarea serviciilor sau executarea lucrărilor în baza convenţiilor civile, precum şi din facilităţile acordate.

 

Noile norme vor fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2024.