ARFC a aprobat noul model de evaluare a caselor de locuit în scopul impozitării
09.01.2024

Agenția Relații Funciare și Cadastru (ARFC) a aprobat modelul de evaluare a caselor de locuit în localitățile urbane și rurale din mun. Chișinău și mun. Bălți în scopul impozitării. Ordinul nr.91, emis de autoritate, a fost publicat în MO din 5 ianuarie și a intrat în vigoare.

 

Potrivit documentului, departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice va aplica modelul aprobat și materialele conexe pentru reevaluarea imobilelor vizate.

 

Obiect al evaluării sunt considerate parcela de teren liber de construcții pentru construirea casei de locuit, precum și nemijlocit casa cu/fără teren aferent și îmbunătățirile acestuia, formulele de evaluare fiind prezentate în document. De asemenea, în anexele la ordin pot fi consultate hărțile zonelor valorice și descrierea narativă a acestora; valorile estimate ale obiectelor etalon și indicatorii de calitate, care vor determina prețul imobilelor în scopul impozitării.

 

Totodată, este abrogat Ordinul nr.206/2005, prin care au fost aprobate modelul de evaluare, coeficienții de ajustare, valorile de bază și hărțile valorice aplicate anterior.

 

Amintim, la 13 decembrie 2023 a intrat în vigoare Legea nr. 349 pentru modificarea unor acte normative, ce prevede transferul competențelor de elaborare a politicilor în domeniul evaluării bunurilor imobile de la Ministerul Finanțelor către organul central de specialitate în domeniul cadastrului și evaluării bunurilor imobile. Potrivit noii redacții a art.279 alin. (8) din Codul fiscal, de elaborarea politicii statului în domeniul evaluării și reevaluării bunurilor imobile a devenit  ARFC.

 

Anterior publicația noastră a comunicat și faptul că autoritatea elaborează regulamentul privind aprecierea sau actualizarea valorii de inventariere a bunurilor imobile în scopul impozitării, care va fi un instrument temporar și tranzitoriu pentru localitățile rurale unde nu a fost executată evaluarea masivă de către organele cadastrale teritoriale conform valorii estimate în scopul impozitării și se va aplica bunurilor imobile (cu excepția terenurilor) deținute de persoanele fizice care nu sunt înregistrate în calitate de întreprinzător.