SFS elaborează raportul cu privire la fondurile pentru aplicarea măsurilor restrictive internaționale
15.01.2024

Serviciul Fiscal de Stat a inițiat procesul de elaborare a proiectului de ordin cu privire la raportarea fondurilor și resurselor economice care cad sub incidența Legii nr. 25/2016 privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale. Părțile interesate pot înainta propunerile și sugestiile la adresa persoanei responsabile pentru elaborarea proiectului:  sandu.pantaz(at)sfs.md.

 

Amintim, legea prenotată stabilețte că mecanismul și modelul de raportare sunt stabilite prin ordinul directorului SFS. Entitățile raportoare potrivit legislației în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului sunt obligate să asigure raportarea de îndată SFS a fondurilor și a resurselor economice care fac obiectul măsurilor restrictive internaționale. Raportarea include date privind persoanele, contractele și conturile implicate, precum și descrierea și valoarea totală a bunurilor. În baza acestor rapoarte SFS poate dispune blocarea fondurilor sau a resurselor economice care se află în proprietate, sunt deținute de sau se află sub controlul, direct sau indirect, al persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind subiecți ai restricțiilor.

 

Legea nr.25/2016 definește drept măsuri restrictive internaţionale sancţiunile şi alte acţiuni aplicate în privinţa unor guverne ale statelor, entităţilor nestatale sau persoanelor fizice ori juridice, adoptate de Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, de Uniunea Europeană, de alte organizaţii internaţionale sau prin decizii unilaterale ale RM ori ale altor state în scopul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale, al prevenirii şi combaterii terorismului, al asigurării respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, al dezvoltării şi consolidării democraţiei şi statului de drept şi în alte scopuri, în conformitate cu obiectivele comunităţii internaţionale şi cu dreptul internațional.

 

Subiecţi ai restricţiilor pot deveni statele, guvernele acestora, entităţi nestatale, persoane fizice sau juridice care fac obiectul respectivelor măsuri internaţionale.

 

Legea nr. 25/2016 prevede expres 11 măsuri restrictive, inclusive de ordin economic (suspendarea totală sau parţială a relaţiilor economice; blocarea fondurilor sau resurselor economice; restricţii la import, export, tranzit, servicii, transport sau comunicaţii etc.).