Taxa de timbru pentru examinarea litigiilor de muncă
24.01.2024

Prevederile Codului muncii, potrivit cărora salariaţii sau reprezentanţii acestora care se adresează în instanţele de judecată cu cereri de soluţionare a diferitor litigii şi conflicte sunt scutiţi de plata cheltuielilor judiciare (a taxei de stat şi a cheltuielilor legate de judecarea pricinii) au fost suplinite cu noi prevederi.

 

Astfel, potrivit Legii nr. 452/2023, care a fost publicată în MO și a intrat în vigoare ieri, 23 ianuarie 2024, la adresarea în instanța de judecată pentru soluţionarea litigiilor1 urmează a fi achitată taxa de timbru, care constituie 200 de lei.

 

Amintim, la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noua Lege a taxei de stat nr. 213/2023, care stabilește că, taxa de timbru este o sumă de bani care se percepe, o singură dată, de la persoanele fizice și juridice pentru intentarea unui proces judiciar civil, de contencios administrativ, precum și pentru fiecare contestație împotriva deciziei agentului constatator asupra cauzei contravenționale atât în primă instanță, cât și în căile de atac. Aceasta nu este susceptibilă de scutire, amânare sau eșalonare, cu excepțiile prevăzute de Legea nr. 213/2023. Suma de bani plătită ca taxă de timbru nu se restituie și nici nu se compensează din contul părții care a pierdut procesul.

 

Taxă de timbru nu se percepe de la autoritățile și instituțiile publice în acțiunile care au ca obiect încasarea unor sume de bani la bugetul de stat.

______________________________________________________________

1 Codul muncii, art. 348. Obiectul jurisdicţiei muncii

Jurisdicţia muncii are drept obiect soluţionarea litigiilor individuale de muncă şi conflictelor colective de muncă privind purtarea negocierilor colective, încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractelor colective şi individuale de muncă, a convenţiilor colective prevăzute de prezentul cod, precum şi soluţionarea conflictelor colective privind interesele economice, sociale, profesionale şi culturale ale salariaţilor, apărute la diferite niveluri între partenerii sociali.