Restituirea primelor AOAM achitate în sumă fixă
26.01.2024

Regulamentul privind modul de restituire a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală achitate în sumă fixă (în continuare – Regulament) aprobat de CNAM prin Ordinul nr. 12-A, a intrat în vigoare pe data de 25 ianuarie 2024, fiind publicat în MO.

 

Potrivit documentului, dreptul la restituirea primelor AOAM achitate în sumă fixă este oferit persoanelor, care, cumulativ:

  • la data de 1 ianuarie a anului de gestiune face parte din una dintre categoriile de plătitori prevăzute la anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002;
  • pe parcursul anului de gestiune a fost inclus în una din categoriile de plătitori prevăzute la pct. 2 din anexa nr. 1 la Legea nr. 1593/2002;
  • a achitat prima în sumă fixă și în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense în anul de gestiune;
  • nu are restanțe la plata primei de AOAM în sumă fixă și/sau a penalității aferente acesteia.

 

Pentru detalii suplimentare propunem să consultați aceste informații:

 

Pensionarii deținători de patentă nu vor achita prima de asigurare medicală în sumă fixă

 

Încă trei categorii de plătitori vor fi exonerate de plata primelor AOAM în sumă fixă.

 

Amintim, ordinul a fost elaborat în vederea executării prevederilor art. 23 alin. (2) din Legea nr. 1593/2002 și art. XIII alin. (4) din Legea nr. 40/2023 pentru modificarea unor acte normative.

 

Totodată, Hotărârea Guvernului nr.825, prin care a fost aprobat Regulamentul privind procedura de restituire a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală achitate în sumă fixă pentru anul 2023, stabilește modalitatea de restituire a primelor AOAM achitate de către persoanele cu dizabilităţi severe, accentuate sau medii și de pensionarii care, concomitent, fac parte din categoriile persoanelor neangajate asigurate de Guvern, fiind și titularii ai patentei de întreprinzător.

 

Reiterăm, prin Legea nr.365/2022, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, aceste categorii de contribuabili au fost incluse în lista de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Ulterior, prin Legea nr.40/2023, pusă în aplicare din 21 martie curent, obligația a fost anulată, actul normativ stabilind că, în cazul plății primelor de AOAM până la intrarea în vigoare a legii prenotate, aceste persoanele fizice sunt în drept să solicite restituirea sumei achitate în sumă fixă achitate pentru anul 2023, conform procedurii stabilite de Guvern.

 

Potrivit Regulamentului publicat ieri, restituirea primei AOAM achitate în sumă fixă se va efectua în baza cererii de depuse de solicitant la agenția teritorială a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) în a cărei rază teritorială se află domiciliul solicitantului. Modelul cererii este anexă la regulament și poate fi depusă atât personal, cât și prin intermediul reprezentantului. La cerere se vor anexa rechizitele bancare ale solicitantului și actul ce atestă împuternicirile reprezentantului, în cazul depunerii cererii prin intermediul acestuia. 

 

Principalele condiții pentru restituirea plății sunt lipsa restanțelor la plata primei de AOAM în sumă fixă și/sau a penalităților și sancțiunilor contravenționale aferente acesteia, precum și nedesfășurarea activității independente în domeniul comerțului cu amănuntul sau în calitate de întreprinzător individual. 

 

În cazul în care, după verificare, se constată corespunderea actelor depuse cerințelor stabilite, solicitantului i se va restitui suma achitată a primei AOAM. În cazul decesului solicitantului, excedentul primelor va fi restituit moștenitorului acestuia.