Plasarea noilor emisiuni de VMS pe piața primară
07.08.2024

Astăzi, 7 august, la Banca Naţională a Moldovei va fi desfășurată licitația de plasare pe piața primară a obligațiunilor de stat propuse de Ministerul Finanțelor.

 

Volumul emisiunii constituie 150 mil. lei, fiind propuse obligațiuni cu termen de circulație de 2 ani (75 mil. lei, rata anuală a dobânzii fixe către valoarea nominală 4,8%) și de 3 ani (75 mil. lei, rata dobânzii – 5,1% anual).

 

Ofertele de cumpărare a valorilor mobiliare de stat vor fi recepţionate de BNM de la dealerii primari autorizați să participe la licitaţiile de vânzare a VMS emise în formă de înscrieri în conturi.

 

Încă o licitație va avea loc pe data de 13 august. În cadrul acesteia vor fi propuse bonuri de trezorerie în sumă tоtală de 1,79 mld. lei. Potrivit comunicatului MF, valorile mobiliare cu valoarea nominală de 100 lei sunt emise în formă de înscriere în cont și vor fi vândute cu scont. Termenul de circulației al acestor VMS este de 91 zile (volumul emisiunii 40 mil. lei), 182 zile (850 mil. lei) și 357 zile (900 mil. lei).

 

Ordinele clienților (investitorilor) de procurare a valorilor mobiliare de stat vor fi recepţionate de către dealerii primari autorizaţi de Ministerul Finanțelor.

 

Recomandăm să citiți și Datoria de stat internă la valoare nominală constituie 43,81 mld. lei.

Susținerea politicii de management a datoriei de stat

eVMS.md: procurarea directă a valorilor mobiliare de stat de către persoanele fizice.