Lista facilităţilor impozabile acordate de angajator poate fi extinsă începând cu anul viitor. Proiectul politicii fiscale și vamale, elaborat și propus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor, include intervenții în art.19 din Codul fiscal. Prevederile urmează să reglementeze expres unele aspecte, care provoacă de mai mult timp incertitudini.
Astfel, articolul indicat poate fi suplinit cu lit.a3), potrivit căruia cadourile în natură, inclusiv voucherele oferite salariaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia sărbătorilor pascale, Crăciunului, 8 martie, zilelor de naștere, a căror cuantum depășește valoarea de 10% din salariu mediu lunar per angajat anual, vor fi considerate facilități impozabile.
Totodată, în contextul modificărilor operate în Codul muncii, din anul 2022 este stabilită opțiunea de oferire salariaților de către angajatorul a serviciilor de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani. Respectiv, în scopul precizării regimului fiscal al cheltuielilor suportate în acest sens de către angajator, art.19 va prevedea că, pe plățile acordate salariatului de către angajator cu scopul compensării costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor în vârstă de 0-3 ani în mărime ce depășește valoarea nominală deductibilă 2500 lei lunar per copil.
Amintim, în ședința din 31 martie 2023 Parlamentul deja a votat în lectura I inițiativa legislativă ce conține aceleași prevederi, însă proiectul politicii fiscale vine cu precizarea că limita maximă de deducere constituie 5% din fondul de retribuire a muncii, determinat pentru anul curent.
De asemenea, proiectul politicii fiscale și vamale pe anul 2024 prevede includerea în componența veniturilor neimpozabile a sumelor ce nu vor depăși plafoanele indicate supra, acestea fiind reflectate la lit. d6) a art.20 din CF.