Modificările operate prin Legea nr. 212/2023 la art. 4 alin.(61) din Legea nr.1417/1997 pentru punerea în aplicare a titlului III al Codului fiscal (în vigoare din 10 august 2023) stabilesc că, livrarea energiei electrice de echilibrare, cu excepţia celei livrate agenţilor economici…
Prevederile art.103 alin. (1) pct. 5) din Codul fiscal (în continuare – CF), care stabilesc scutirea de TVA fără drept de deducere a mărfurilor, serviciilor instituţiilor de învăţământ publice şi private, legate de desfăşurarea nemijlocită a procesului de învăţământ, sunt tratare…
Care este modul de documentare a prestării serviciilor și livrării mărfurilor unui nerezident pe teritoriul Republicii Moldova (prin act, invoce sau factură fiscală)? Cum înregistrăm acest document și este sau nu obligatorie aplicarea ștampilei pe acesta? Cum reflectăm aceste livrări în…
Anul 2024 este marcat prin gestul oneros al legiuitorului de a permite acoperirea de către angajator (în măsură limitată, dar totuşi...) a unor cheltuieli şi beneficii ale angajaţilor, cu operarea modificărilor şi completărilor corespunzătoare în Codul fiscal (în continuare – CF), în…
Entitatea „X” înregistrată ca subiect impozabil cu TVA efectuează import de servicii de la persoane juridice nerezidente. Se va permite oare deducerea sumei TVA aferente serviciilor importate în valoare integrală, luând în considerare faptul că această entitate efectuează livrări mixte?…
Modul de contabilizare şi de impozitare a operaţiunilor aferente returului de mijloace fixe în temeiul garanţiei comerciale, deoarece nu este expres stipulat în reglementările contabile şi în legislaţia fiscală, continuă să provoace întrebări în activitatea practică a agenţilor…
O entitate deţine un utilaj care este utilizat în exclusivitate pentru efectuarea livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere. În temeiul art.102 alin. (2) din Codul fiscal suma TVA la momentul procurării a fost inclusă în costul de intrare al mijlocului fix. În anul curent…
Prin Legea nr. 66/2023, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2023, este stabilită obligativitatea declarării și/sau actualizării de către persoanele juridice, întreprinzătorii individuali și organizațiile necomerciale înregistrate în Republica Moldova a informației cu privire la…
La 7 iunie2024 în MO a fost publicat Ordinul ministruluiFinanțelor nr.60 din 29 mai 2024 privind aprobarea formularului Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele care desfăşoară activitate profesională conform capitolului 101 din Codul fiscal – forma DAP24 (în…
Foile de parcurs (pentru autocamioane, autoturisme şi autobuze), în calitate de formulare tipizate de documente primare cu regim special, există din anul 1998, fiind reglementate prin două acte normative: - Hotărârea Guvernului nr. 294/19981, prin care foile de parcurs se cataloghează…