Entitatea a importat produse de panificaţie, pentru care, potrivit explicaţiilor Serviciului Vamal, a fost calculată şi achitată TVA la cota de 20 %. La livrarea ulterioară a acestor produse clienţilor de pe teritoriul Republicii Moldova, s-a aplicat aceiaşi cotă de TVA (20%), însă unii…
...Conform pct. 30 din Regulamentul privind preţurile de transfer1 (în continuare – Regulament), nu sunt supuşi verificării principiului lungimii braţului contribuabilii care au tranzacţii cu persoane afiliate, a căror valoare totală pe parcursul unei perioade fiscale nu depăşeşte suma…
Până în anul 2023, întreprinderea „A” corespundea criteriilor de atribuire la categoria de entităţi mici prevăzute de Legea nr. 287/2017. În perioada de gestiune a anului 2023, această întreprindere a depăşit criteriile sus-menţionate, însă a prezentat situaţii financiare simplificate…
...Este necesar să atragem o deosebită atenţie asupra faptului că, prin prisma art. 1244 alin. (1) din CC, rata anuală a dobânzii nu poate depăşi dublul ratei de referinţă CHIBOR înregistrată în ziua bancară anterioară datei în care părţile au stipulat rata dobânzii.
Deja a doua serie de modificări în anul 2024 a fost operată la Regulamentul cu privire la delegarea personalului entităţilor din Republica Moldova. Printre acestea se regăsește precizarea procedurii de detașare, modificarea termenilor și condițiilor de plată a cheltuielilor de călătorii…
Prin Legea nr. 47/2024 au fost operate modificări în legislația muncii în scopul contribuirii utilizării zilelor de concediu acumulate/neutilizate. Au fost aprobate două norme-cheie: prima permite utilizarea zilelor de concediu, la care salariatul avea dreptul, în anul curent, în timp ce…
În practică, agenții economici se confruntă deseori cu incertitudini la determinarea primelor de asigurări obligatorii de asistență medicală (denumite în continuare primele AOAM) din veniturile plătite cetățenilor străini. În articolul ce urmează vom oferi răspunsul pentru situația…
Incontestabil, achitarea impozitelor și taxelor în termenii stabiliți și în volum deplin poate asigura evitarea cheltuielilor suplimentare suportate de agenții economici sub formă penalități (majorări de întârziere).
În MO nr. 556-559 din 27 decembrie 2024 Ministerul Finanțelor a publicat Ordinul nr. 156/2024 cu privire la modul de achitare şi evidenţă a plăţilor la bugetul public naţional prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanţelor în anul 2025. Acesta va intra în vigoare la 1 ianuarie…
Întrebările ce țin de documentarea corectă a operațiunilor de reorganizare a întreprinderilor rămân actuale, în special ceea ce vizează eliberarea facturii fiscale la trecerea drepturilor partimoniale și obligațiilor părților implicate în proces.