Accizele în politica fiscală pe anul 2024
05.06.2023

Astăzi, 5 iunie, expiră termenul-limită de prezentare a propunerilor asupra proiectului hotărârii Guvernului pentru aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (politica fiscală și vamală pe anul 2024), care vine cu noi prevederi și la capitolul accize.

 

Potrivit documentului, pentru asigurarea previzibilității stabilirii cuantumului accizei, urmează a se ține cont de faptul că aceasta va fi indexată și în următorii 3 ani cu 7% – rata anuală prognozată a inflației. Ca examplu, acciza per tonă de benzină va spori de la 7719 lei în anul curent până la 9456 lei în anul 2026, iar la motorină – de la 3248 lei până la circa 3979 lei. Totodată, este propusă menținerea acсizelor existente la gazele lichefiate și păcură, având în vedere că acestea sunt utilizate la producere și nu în calitate de combustibil pentru autoturisme, iar Republica Moldova deja a atins nivelul minim stabilit pentru aceste produse de Directiva UE pe acciză.

 

Pentru bere, vermituri și alcool etilic acciza poate rămâne la nivelul anului curent, însă se va majora cota pentru cidru (de la 3,36 lei per litru la momentul de față până la 4,13 lei în anul 2026).

 

Va continua majorarea cotelor accizei la produsele din tutun și a produselor conexe. Este preconizată și extinderea listei mărfurilor pasibile inventarierii prin includerea poziției tarifare 2404.  Suplimentar, contribuabolii ar putea obține dreptul la trecerea în cont a accizei aferente stocului de mărfuri supuse accizelor utilizate în procesul de prelucrare şi/sau de fabricare pentru obţinerea altor mărfuri supuse accizei.

 

Proiectul include propunerea de diminuate treptată a cotei accizelor la unitățile de transport de la poziția tarifară 8703. Astfel, în cazul unui autovehicul de până la 2 ani cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1500 cm3 și 2000 cm3 acciza se poate diminua de la 18,9 lei, stabilită la momentul de față, până la 1,89 lei per cm3 în anul 2027.

 

Proiectul politicii fiscale și vamale pe anul viitor încă mai poate fi consultat aici.

 

Recomandăm să examinați și:

Moștenitorul automobilului special va achita drepturile de import

 

TVA în politica fiscală pe anul 2024

 

Dublarea plafonului veniturilor impozabile în sensul utilizării scutirii personale

 

Facilitățile acordate de angajator în politica fiscală pe anul 2024.