Proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2024, aprobat în I lectură
30.06.2023

În ședința de astăzi, 30 iunie, Parlamentul a aprobat în I lectură proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează politica bugetar-fiscală.

 

Amintim, principalele obiective propuse în document au drept scop și revizuirea mecanismelor de calculare și achitare a impozitelor și taxelor, în vederea simplificării acestora, fiind extins spectrul de stimulente fiscale prin revizuirea categoriilor de cheltuieli suportate de către angajator în favoarea angajatilor.

 

Se propune extinderea categoriilor de deduceri pentru persoanele fizice la stabilirea obligațiilor aferente impozitului pe venit cu cheltuieli aferente primelor de asigurare facultativă de asistență medicală sau pentru contractarea serviciilor medicale; cheltuieli aferente primei în baza contractului de asigurare de viață;  sumele achitate de către persoana fizică pentru dobânzile aferente creditelor ipotecare la procurarea primei locuințe, altele decât cele contractate prin Programul de stat „Prima Casă”.

 

De asemenea, documentul prevede uniformizarea cotelor impozitului pe venitul persoanelor fizice, reținute pentru veniturile investiționale și financiare, prin stabilirea acestora la 6%. Măsura dată are drept scop stimularea investirii economiilor acumulate de persoanele fizice, prin intermediul aplicării unui regim unic asupra tuturor veniturilor menționate.

  

Recomandăm să citiți și:

 

Accizele în politica fiscală pe anul 2024

 

ÎMM: încă o condiție de aplicare a regimului general stabilit

 

Moștenitorul automobilului special va achita drepturile de import

 

TVA în politica fiscală pe anul 2024

 

Facilitățile acordate de angajator în politica fiscală pe anul 2024

 

Propunerile CALM asupra proiectului politicii fiscale și vamale 2024

 

Scutirea personală. Utilizarea de către unele categorii de contribuabili