Condițiile stabilite pentru examinarea cererii de restituire a TVA şi de adoptare pe marginea acesteia a deciziei fără efectuarea controlului tematic pot fi precizate. Potrivit proiectului de modificare a Regulamentului privind restituirea taxei pe valoare adăugată, aprobat…
Potrivit Planului anual al împrumuturilor de stat pentru anul 2025 publicat de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetului de stat pentru anul 2025 va constitui aproximativ 13,9 mld. lei, reprezentând 4% din Produsul Intern Brut. Necesitățile de finanțare pe termen mediu ale…
Contribuțiile conform schemei de obligaţii în domeniul eficienţei energetice prevăzute la art. 8 din Legea nr.139/2018 cu privire la eficienţa energetică, se achită de către operatorii sistemelor de distribuţie a energiei electrice, operatorii sistemelor de distribuţie a…
Autoritatea fiscală a precizat răspunsurile la două întrebări, plasate în Baza Generalizată a Practicii Fiscale. Acestea sunt publicate în continuare și au fost aprobate prin Ordinul SFS nr. 44 din 3 februarie 2025.
29.1.7.1.6 Cum se va reține impozitul pe venit în cazul…
În perioada lunii februarie 2025 Serviciul Fiscal de Stat va desfășura în continuare acțiuni de control fiscale prin metoda verificării operative, care se vor axa asupra următoarelor categorii de activitate economică:
- Comerțul cu amănuntul a mărfurilor, produselor și…
Utilizarea contrar destinației a subvențiilor, a donațiilor, a ajutoarelor umanitare, a granturilor sau a creditelor acordate din mijloacele alocate de Uniunea Europeana1 va cădea sub incidența noilor prevederi ale Codului penal (CP), aprobate în I lectură de Parlament în…
Prin Ordinul nr. 30/2025 Serviciul Fiscal de Stat a actualizat două compartimente din Baza Generalizată a Practicii Fiscale – Impozitul pe venit al persoanelor juridice şi fizice ce practică activitate de întreprinzător și Dispoziții generale. Aceastea au fost aduse în…
Ministerul Finanțelor a publicat informația privind capacitatea administrativă adecvată a unităților administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi, precum și a municipiilor Bălți și Chișinău, conform execuției bugetare din anul 2024. În baza acestei informații se va…
Termenul-limită pentru depunerea de către agenții economici eligibili1 a cererilor pentru acordarea compensațiilor este de 10 zile de la data emiterii facturii pentru energia electrică. Cererile depuse cu depășirea acestui termen nu vor fi examinate, stabilește…
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a modificat Dispoziția nr. 4/2025, prin care a fost stabilit mecanismul de compensare parțială a diferenței de preț la energia electrică pentru întreprinderile eligibile.
Astfel, prin Dispoziția nr. 5/2025 CSE s-a dispus că,…